Translate THIS BLOG to many languages with Google Translator

subota, 31. ožujka 2012.

IMOVINSKO ili GRAĐANSKO PRAVO


Moderno hrvatsko,GRAĐANSKO PRAVO temelji se na :
Imovinsko pravo- određuje imovinske ili imovinsko pravne odnose .

Stvarno pravo - uređuje stvarno pravne odnose .

Prma USTAVU Republike Hrvatske svatko ima pravo na VLAŠNIŠTVO nad pokretninama
 i nekretninama.

POKRETNINE - to su stvari koje mogu mijenjati mjesta u prostoru a da im se stime ne promjeni struktura .

To su naprimjer : auto,motor,dionice...

NEKRETNINE - su stvari koje se ne mogu kretati u prostoru a da im se pri tome ne promjeni ili neuništi struktura.

To su naprimjer : zemljišta,kuće,stanovi....

Pravna osnova stjecanja vlasništva može biti nap: 
- kupoprodajni ugovor
- darovni ugovor
- ugovor o uzdržavanju ili sl.  u orginalu ili ovjerenoj preslici kod javnoga bilježnika RHGrađansko pravo europskoga civilizacijskoga kruga temelji  se na RIMSKOM PRAVU.


Ako ste postanar ili čak vlasnik nekoga stana na područiju Republike Hrvatske i želite ga možda iznajmiti i imati prihod od istoga stana onda obvezno pročitajte ZAKON O NAJMU STANOVA


Imate dobru poslovnu ideju,sva potrebna financijska sredstva,kvalitetno znanje i iskustvo te želite pokreniti svoj vlastiti posao al nemate svoj vlastiti PROSTOR ZA TO onda ste prinuđeni  IZNAJMITI NEKI POSLOVNI PROSTOR OD DRUGOGA VLASNIKA TAKVOGA PROSTORA pa svakako pročitajte ovaj zakon : ZAKON O ZAKUPU POSLOVNOGA PROSTORA


Zanima Vas USTAV REPUBLIKE HRVATSKE IZ 1990 GODINE  PROČITAJTE USTAV RH


Obiteljski zakon utvrđuje slijedeće:


Članak 248.

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.


Članak 249.

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.


Pročitajte kompletan Obiteljski zakon donešen 2003 godine u Hrvatskom Saboru a do kraja 2012 godine SDP-ova Vlada Zorana Milanovića najavljuje NOVI OBITELJSKI ZAKON u Hrvatskoj na čelu skupa sa ministricom socijalne politike i mladih MILANKOM OPAČIĆ( životopis Milanke Opačić )  .

Zakon o nasljeđivanju kaže ovako:


Članak 9.

(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug.


(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove.


Naprimjer ako imate situaciju da suprug i supruga žive u braku recimo 30 god. i imaju troje djece tj. je sva imovina zapravo BRAČNA STEČEVINA što zapravo znači da su njih dvoje kao muž i žena suvlasnici u jednakim djelovima za vrijeme svoga života ( dakle 50% muževo a 50% ženino u slučaju rastave braka i sudskoga spora ). Recimo da je zbog ne bitnog razloga sva imovina ili bračna stečevina upisana na muževo ime. Muž ili suprug te gospođe umre bez OPORUKE - TO BI ONDA ZNAČILO DA PO ZAKONU O NASLJEĐIVANJU BRAČNU STEČEVINU NASLJEĐUJU NJEGOVA SUPRUGA I TROJE NJIHOVE DJECE I TO SVAKI OD NJIH 1/4 UKUPNE IMOVINE POKOJNOGA SUPRUGA tj.OTCA , ZNAČI SVAKI ČLAN PORODICE DOBIVA PO 25% UKUPNE VRIJEDNOSTI IMOVINE. 

Dakle, ukupna imovina ili kompletna bračna stečevina bila bi  predmet OSTAVINSKE RASPRAVE NA SUDU u slučaju da je ta imovina upisana 1/1 tj. 100% na ime jednoga bračnoga druga i taj isti nedaj Bože umre a ne ostavi nikakav pisani dokument tj.testament ili oporuku

Po zakonu o nasljeđivanju drugi bračni par - u ovom slučaju SUPRUGA - ima pravo traziti da se u ostavinskom postupku utvrdi postojanje njezine bracne stecevine koja bi trebala na kraju postupka iznositi 50% ukupne bračne stečevine dok se ona druga polovica dijeli na 3-oje djece .

Ako niste znali onda sada znate DA HRVATSKI UPISNIK OPORUKA vodi Hrvatska javnobilježnička komora,Radnička cesta 34,HR-10000 Zagreb .

Kada se vodi ostavinski postupak mora se znati podatak iz registra o postojanju oporuke ili zadnje volje ostavitelja tj. TESTAMENT .Ako postoji oporuka zakon je to dužan otkriti u ostavinskom postupku koji se pokreće u tijeku 6 mjeseci od smrti ostavitelja a pokreće ga SUD PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI nakon što primi obavijest o smrti vlasnika neke imovine. Za vrijeme OPORUČITELJEVOG ŽIVOTA POSTOJANJE OPORUKE JE TAJNO - što znači da sud nesmije izdati takvu informaciju nekome .

Pročitajte sve o tome KAKO SE STJEČE VLASNIŠTVO

3 komentara:

Pišite sva svoja pitanja,mišljenja i prijedloge za ovaj blog ovdje u ovaj obrazac,HVALA Vam puno,autor bloga Stipo Popić .